Προπτυχιακά:
Art & Design

BA in Fine Art & New Media

Μοιράσου το
Φορέας Εκπαίδευσης:
AKTO - Art & Design College
ΑΘΗΝΑ
Οκτώβριος 2022, Φεβρουάριος 2023
3 έτη
Bachelor
Πλήρους , Εξ' Αποστάσεως
Ελληνικά

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Απολυτήριο Λυκείου - Δεν λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός απολυτηρίου, ενώ σημαντική θεωρείται προηγούμενη εμπειρία στο σχέδιο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Tο πρόγραμμα σπουδών Fine Art & New Media (Ζωγραφική & Νέα Μέσα), έχει ως κεντρικό άξονα μαθήματα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής πλαστικής, ιστορίας και θεωρίας της τέχνης, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση στα εργαστήρια εφαρμογών της ζωγραφικής και σε άλλους τομείς, όπως εικονογράφηση, αγιογραφία, ψηφιδωτό, installations. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας με τη χρήση των Η/Υ, που αξιοποιούνται στην εικαστική δημιουργία και στις εφαρμογές της: ψηφιακή επεξεργασία εικόνας, video, video art, φωτογραφία.

Α’ έτος
Θα σπουδάσετε την Τέχνη σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, μαθαίνοντας να σχεδιάζετε με διαφορετικές τεχνικές και μέσα. Θα την προσεγγίσετε με κριτική ματιά, θα λάβετε υπόψη τους ιστορικούς συσχετισμούς της και, παράλληλα, θα εξερευνήσετε τη σχέση της με την τεχνολογία. Θα μάθετε ελεύθερο σχέδιο, δημιουργώντας συνθέσεις νεκρής φύσης και ανθρώπινες μορφές με τη χρήση μολυβιού, μελανιού και χρώματος. Θα δοκιμάσετε τις ικανότητές σας σε διαφορετικά είδη σχεδίασης όπως σε αφηρημένες συνθέσεις, τρισδιάστατα σχέδια, αξονομετρικό και προοπτικό σχέδιο, καθώς και στη σχεδίαση κατόψεων. Θα αποκτήσετε τις βασικές γνώσεις στη φωτογραφία, τη σύνθεση και την εκτύπωση. Θα γνωρίσετε την ψηφιακή παραγωγή εικόνας και βίντεο. Θα πειραματιστείτε με διαφορετικά υλικά, φόρμες και εικαστικές εκφράσεις. Θα προσεγγίσετε την Τέχνη ως μία γλώσσα επικοινωνίας, ως οπτική γλώσσα. Θα αναλύσετε τα συστατικά της εικαστικής δημιουργίας και της θεωρίας Bauhaus. Θα εργαστείτε σε ομάδες, συνδυάζοντας την κριτική προσέγγιση μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο και την άσκηση. Θα εξερευνήσετε τις εκφραστικές δυνατότητες του χρώματος και τη δυναμική της σκιάς και του φωτός. Θα κάνετε εφαρμογές πάνω σε συνθέσεις εργαστηρίου με χρήση τέμπερας, ακουαρέλας κλπ. Θα ξεκινήστε τη σπουδή σε γυμνό, και παράλληλα μέσα από δημιουργικά εργαστήρια, όπως της γλυπτικής, θα γνωρίσετε την τρισδιάστατη φόρμα με θεωρητική προσέγγιση αλλά και με εκτέλεση ασκήσεων. Δημιουργία προπλασμάτων από πλαστικά υλικά, τεχνικές αντιγράφου με γύψο, σιλικόνη και λάστιχα συμπληρώνουν τις εργαστηριακές σας εφαρμογές. Θα αποκτήσετε γνώσεις στην ιστορία της τέχνης μελετώντας τον κοινωνικοπολιτικό ρόλο της Τέχνης στο πέρασμα των χρόνων. Θα ακονίσετε τις ερευνητικές δυνατότητές σας με τη συγγραφή δοκιμίων με παραπομπές. Τα σεμινάρια θα επικεντρωθούν στα ρεύματα του Διαφωτισμού, του Νεοκλασικισμού και του Ρεαλισμού.

Β’ έτος
Θα βελτιώσετε τις τεχνικές και πρακτικές δεξιότητές σας και θα διευρύνετε τις ιστορικές γνώσεις σας διαμορφώνοντας άποψη και αποκτώντας ισχυρό επαγγελματικό προσανατολισμό. Θα ολοκληρώσετε την σπουδή στο γυμνό. Θα επεξεργαστείτε συνθέσεις με κύριο άξονα την ανθρώπινη φιγούρα αλλά και άλλα θέματα . Θα εργαστείτε πάνω σε μεγάλης κλίμακας έργα, συμμετέχοντας σε μία διαλογική αναζήτηση, καθώς θα δημιουργείτε. Πάνω σε τελάρα, μουσαμά, ξύλο και άλλες προετοιμασμένες επιφάνειες θα πειραματίζεστε συνεχώς με διαφορά εκφραστικά μέσα και μεθόδους ενώ εναλλακτική επεξεργασία θα γίνεται μέσω φωτογραφίας, video ή ψηφιακών μέσων, εγκαταστάσεων κλπ. Θα διδαχτείτε την βυζαντινή αγιογραφία και τις ιδιαίτερες τεχνικές της και στο εργαστήριο του ψηφιδωτού θα δημιουργήσετε τα πρώτα επιδαπέδια και επιτοίχια έργα σας. Εκτυπώσεις ασπρόμαυρης και έγχρωμης ξυλογραφίας και λινόλαιο θα γίνουν στο εργαστήριο χαρακτικής. Θα εμβαθύνετε στον επικοινωνιακό χαρακτήρα της εικόνας με μια σειρά εργασιών, που θα ολοκληρώστε στα εργαστήρια της σχολής. Μαζί με τους συναδέλφους σας θα κάνετε κριτική στο έργο σας, με άξονες τη θέματολογία, τη γλωσσική σαφήνεια και την εκτέλεση. Θα παρακολουθήσετε σεμινάρια για να δείτε τη δυναμική της αγοράς έργων τέχνης και τον τρόπο οργάνωσης μιας ομαδικής έκθεσης. Θα διδαχτείτε και θα υιοθετήσετε τις νέες τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους στην ψηφιακή επεξεργασία ψηφιακών εικόνων και το ψηφιακό μοντάζ. Θα εργαστείτε με τα σημαντικότερα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, όπως το Photoshop και το Premiere.Θα αντιληφθείτε τον τρόπο με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες εναρμονίζονται και υπηρετούν την τέχνη και θα δημιουργήσετε Video Art projects.

Γ’ έτος
Θα αναλάβετε την εκπόνηση ερευνητικής εργασίας 6.000 – 7.000 λέξεων σε θέμα από την Ιστορία της Τέχνης και γενικότερα τη θεωρία της Τέχνης. Στη μελέτη θα καταγράφονται τα αποτελέσματα της έρευνας, συμπεράσματα και τεκμηριωμένες απόψεις. Η παρουσίαση θα γίνει με επαρκές θεωρητικό υλικό ενώπιον των καθηγητών και των συναδέλφων σας και θα αξιολογηθείτε για τη σαφήνεια της παρουσίασης, το βάθος της έρευνας, τη δύναμη της επιχειρηματολογίας και το βαθμό της ευρυμάθειας. Παράλληλα με την εκπόνηση της ερευνητικής εργασίας, θα παρακολουθήσετε και μια σειρά από δημιουργικά εργαστήρια ως προετοιμασία της διπλωματικής σας εργασίας. Στο τελευταίο εξάμηνο θα ολοκληρώσετε μια σύνθετη διπλωματική εργασία με θέμα από τις διάφορες εφαρμογές της ζωγραφικής και της εικαστικής δημιουργίας γενικότερα. Η διπλωματική σας εργασία είναι μια πλήρης ενότητα έργων που θα αποδεικνύει ότι είστε πλέον ολοκληρωμένος εικαστικός καλλιτέχνης με υψηλή αισθητική, θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις και καθιερωμένο προσωπικό ύφος. Η εργασία παρουσιάζεται ενώπιον επιτροπής καθηγητών και κοινού και αξιολογείται για την ποιότητα της εκτέλεσης, τον επαγγελματισμό της έρευνας και της παρουσίασης. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επαγγελματική αποκατάσταση
Οι απόφοιτοι του προγράμματος Fine Art & New Media διακρίνονται για το υψηλό επίπεδο αισθητικής, την φαντασία, την κριτική, αναλυτική και δημιουργική ικανότητα. Παράλληλα με την εικαστική τους πορεία είναι σε θέση να ανταποκρίνονται σε κάθε είδους εφαρμογή όπως: εικονογραφήσεις εντύπων, συσκευασιών, εικαστική επιμέλεια κάθε λογής εντύπου, επιτοίχιες διακοσμητικές εφαρμογές, σκηνογραφία, βυζαντινή ζωγραφική, αγιογραφία, ψηφιδωτό, γλυπτική, καλλιτεχνική επιμέλεια εκθέσεων (curate), installations και video art. Μπορούν επιπλέον να ασχοληθούν με τα ψηφιακά μέσα, και εφαρμογές όπως το animation, με την μικρογλυπτική και το κόσμημα, σε διαφημιστικές εταιρείες και ως καλλιτεχνικοί σύμβουλοι. 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Για πληροφορίες σχετικά με τα δίδακτρα επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας