Μεταπτυχιακά: Art & Design

MA Acting Μεταπτυχιακό στην Υποκριτική

Διοργανωτής:
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ
ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οκτώβριος 2024
1-2 έτη
Master
Πλήρους, Μερικής
Ελληνικά

Προϋποθέσεις Εγγραφής

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA Acting απευθύνεται σε πτυχιούχους ηθοποιούς, οι οποίοι επιθυμούν να εξελιχθούν επαγγελματικά στον χώρο της υποκριτικής, σε όλους τους τομείς της, όπως θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση, Performance, κλπ.

Δικαιολογητικά Εγγραφής:

  • Πτυχίο Bachelor από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή του Εξωτερικού
  • Portfolio-προσωπική δημιουργική παρουσίαση με:
  • εκτεταμένο βιογραφικό σημείωμα
  • σύντομο δοκίμιο για τη σχέση σας με την τέχνη και το θέατρο μέχρι τη δεδομένη στιγμή,
  • επιπλέον δημιουργικά υλικά
  • Αστυνομική Ταυτότητα
  • Πτυχία / πιστοποιητικά γνώσης ξένων γλωσσών
  • Άλλοι τίτλοι σπουδών (εάν υπάρχουν)
  • Αίτηση Εγγραφής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

Την αξιολόγηση των παραπάνω δικαιολογητικών συμπληρώνει μια προσωπική, δημιουργική συνέντευξη. Κατά τη διάρκεια της, οι υποψήφιοι θα κληθούν να παρουσιάσουν έναν μονόλογο διάρκειας 3 λεπτών από το σύγχρονο ρεπερτόριο, αυτούσιο αλλά και με παραμέτρους που θα τους ζητηθούν. Θα ακολουθήσει μια δημιουργική παρουσίαση του εαυτού τους, μέσα από έναν διάλογο για τα ενδιαφέροντα, τις τεχνικές και τα όνειρά τους στην υποκριτική.

Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό και:
Α. σε ενδιαφερόμενους που είναι κάτοχοι πτυχίου άλλου κλάδου και μπορούν να αποδείξουν επαγγελματική ή εκπαιδευτική εμπειρία σχετική με την υποκριτική.
Β. σε επαγγελματίες ηθοποιούς με πολύχρονη αποδεδειγμένη σταδιοδρομία στον χώρο του παραστασιακών τεχνών, ειδικά με συμμετοχές σε φεστιβάλ ή κρατικούς οργανισμούς (βάσει του ειδικού συστήματος αντιστοίχησης διδακτικών μονάδων με επαγγελματική εμπειρία).
Γ. σε υποψηφίους που δεν διαθέτουν πρώτο πτυχίο, αλλά επιθυμούν να αξιολογηθούν βάσει της προηγούμενης σταδιοδρομίας τους στον χώρο της υποκριτικής. Η τελική απόφαση για την εισαγωγή στο πρόγραμμα περιπτώσεων αναγνώρισης προηγούμενης εμπειρίας λαμβάνεται από το University of East London.

Περιγραφή

Γιατί να επιλέξω αυτό το πρόγραμμα;

✓ Αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Βρετανικού Πανεπιστημίου στην Υποκριτική, που παρέχεται στην Ελλάδα και εμπίπτει στις κείμενες διατάξεις περί της διαδικασίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων όπως αυτές ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και το Υπουργείο Παιδείας.
✓ Το μοναδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα που προσφέρεται στην Υποκριτική, στην Ελλάδα, από κορυφαίο Βρετανικό Πανεπιστήμιο, με αναγνώριση ως ένα από τα καλύτερα μεταπτυχιακά στην Υποκριτική παγκοσμίως.
✓ Τίτλος σπουδών Master of Arts από το University of East London που χαρακτηρίστηκε, παγκοσμίως, «πρωτοποριακό» για την ποιότητα και επίδρασή 17% της έρευνας του και «διεθνώς άριστο» για το 45% του όγκου των δραστηριοτήτων του, στον Κρατικό Έλεγχο Ποιότητας (Research Excellence Framework/REF 2021).
✓ Έμφαση στην πρακτική διάσταση του ηθοποιού, σε επαγγελματικό επίπεδο, έναντι του θεατρολογικού προσανατολισμού των άλλων τμημάτων της χώρας.
✓ Αυστηρά επιλεγμένο ακαδημαϊκό προσωπικό, με καθηγητές που διαθέτουν μακροχρόνια πείρα και καταξίωση στον θεατρικό χώρο, όπως Σίμος Κακάλας (divised theatre), Αλεξάνδρα Καζάζου, Fil Ieropoulos (performance art).
✓ Διδασκαλία και αξιολόγηση πτυχιακών εργασιών και παραστάσεων από τον Άρη Σερβετάλη και την Έφη Μπίρμπα.
✓ Ημερήσια Masterclasses/ Workshops από κορυφαίους ηθοποιούς και ειδικούς σε συγκεκριμένους τομείς της θεατρικής και οπτικοακουστικής παραγωγής από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
✓ Εκπαίδευση σε όλη τη διαδικασία υλοποίησης μιας καλλιτεχνικής ιδέας: από τη σύλληψη μέχρι τη νομική της υπόσταση, τις διαδικασίες παραγωγής, την προώθηση, την εκτέλεση και την αποτίμησή της.
✓ Εξατομικευμένο πλάνο επαγγελματικής αποκατάστασης του κάθε φοιτητή, σε συνεργασία με το μόνιμο καθηγητικό προσωπικό και τον προσωπικό μέντορα (που ανατίθεται σε κάθε φοιτητή), αλλά και εξωτερικούς συντελεστές, σχετικούς με τα ενδιαφέροντα του φοιτητή.
✓ Ειδικές διαλέξεις, σεμινάρια και εργαστήρια που επιτρέπουν σε κάθε φοιτητή να ακούγεται και να ακούει, να βλέπει και να βλέπεται, να συνομιλεί και να δημιουργεί, συμπράττοντας παραγωγικά με τους συμφοιτητές και τους εισηγητές του.
✓ Παρουσίαση πτυχιακών και παραστάσεις – προωθητικές εκδηλώσεις (showcase performances) σε κεντρικά θέατρα, ιδρύματα ή καλλιτεχνικούς χώρους με κοινό, θεατρικούς και κινηματογραφικούς παράγοντες και κριτικούς.
✓ Mental Wealth: πρωτοποριακό μάθημα με θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό σε ρεαλιστικές συνθήκες αγοράς εργασίας.
✓ Χρήση οπτικοακουστικού εξοπλισμού (digital και αναλογικού) του Μητροπολιτικού Κολλεγίου για την παραγωγή εργασιών.
✓ Διατμηματική συνεργασία με τις άλλες εξειδικεύσεις της Σχολής Πολιτισμού που διδάσκονται στο Κολλέγιο.
✓ Ευέλικτο ωρολόγιο πρόγραμμα ιδανικό για εργαζομένους καλλιτέχνες με ολοκλήρωση σπουδών σε ένα ακαδημαϊκό έτος (full-time) ή σε δύο ακαδημαϊκά έτη (part-time).

Περιγραφή
Το μεταπτυχιακό στην Υποκριτική, MA Acting, στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα για όσους επιθυμούν να κατακτήσουν τον ιδιαίτερο επαγγελματικό χώρο της υποκριτικής, μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση με καταξιωμένους καλλιτέχνες και συντελεστές των παραστατικών τεχνών. Απευθύνεται σε απόφοιτους δραματικών σχολών και θεατρολογικών τμημάτων, επαγγελματίες ηθοποιούς, αλλά και απόφοιτους άλλων ειδικοτήτων με προϋπηρεσία στην υποκριτική.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει στόχο να αποτελέσει μια κατάδυση στα άδυτα της τέχνης του ηθοποιού. Οι φοιτητές εκπαιδεύονται, στην πράξη, στα πιο σύγχρονα συστήματα της υποκριτικής, καθώς επίσης και στην παραγωγή και την προώθηση παραστάσεων που μπορεί να βασίζονται σε πρωτότυπες, προσωπικές τους ιδέες και εμπνεύσεις. Παράλληλα, μέσα από την πρακτική (Par/ Practice as Research), έρχονται σε επαφή με τις πιο πρωτοποριακές μεθόδους έρευνας. Επιπλέον, όλοι οι καθηγητές είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες, πολυβραβευμένοι, με παραστάσεις σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και προσωπικό ερευνητικό έργο.

Το μεταπτυχιακό του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στην Υποκριτική, MA Acting, προσεγγίζει με τρόπο επιστημονικό τη διατύπωση της δημιουργικής διαδικασίας, τα αποτελέσματα των προβών, αλλά και της επαφής με το κοινό και προωθεί έμπρακτα την καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζει κάθε δημιουργική ιδέα του φοιτητή είτε αφορά τον χώρο της τέχνης, είτε είναι διεπιστημονική. Στόχος είναι οι φοιτητές να κοινοποιούν το έργο τους στις πιο έγκριτες, εξειδικευμένες, παγκόσμιες εκδόσεις με θέμα την πρακτική έρευνα στους χώρους του θεάτρου, του κινηματογράφου και των παραστασιακών τεχνών εν γένει.

Κάθε μάθημα απαιτεί προετοιμασία, καθώς οι φοιτητές λαμβάνουν υλικό για παρουσίαση και ακολουθεί άμεση ανατροφοδότηση. Η προσωπική εμπλοκή, ο χρόνος μελέτης και η κατάρτιση προσωπικού σχεδίου εξέλιξης, σε συνεργασία με τον μέντορα που παρέχει το πρόγραμμα, αποτελούν αποφασιστικά στάδια στην ανάπτυξη των φοιτητών ως επαγγελματίες ηθοποιοί. Οι μεταπτυχιακές εργασίες αποτελούν ακόμα ένα θεμελιώδες στοιχείο του προγράμματος καθώς επιτρέπουν στους φοιτητές να κατακτήσουν πολύτιμες τεχνικές αυτοαξιολόγησης και προώθησης των έργων τους.

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, σε συνεργασία με το University of East London, κατέχει ευρύ δίκτυο συνεργατών στους κύκλους των παραγωγών, των σκηνοθετών και των casting directors, σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι να συμβουλεύσουν κάθε φοιτητή για τα επαγγελματικά του βήματα. Οι ίδιοι αποτελούν και μέλη του κοινού στις μεταπτυχιακές παραστάσεις που διοργανώνονται σε κεντρικά θέατρα των Αθηνών ή σε επιλεγμένους χώρους τέχνης.

Διάρκεια: 1 έτος (full-time) ή 2 έτη (part-time)

Πληροφορίες

Επαγγελματικές Προοπτικές
Το μεταπτυχιακό στην Υποκριτική, ΜΑ Acting, προσφέρει στους φοιτητές ένα απέραντο φάσμα από δεξιότητες και δυνατότητες και αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο για κάποιον που επιθυμεί να καταξιωθεί ως ηθοποιός, όσο και για τους λάτρεις θεατρικών, κινηματογραφικών, τηλεοπτικών παραγωγών και δρώμενων που στοχεύουν να χαράξουν μια επαγγελματική πορεία στον χώρο της τέχνης και των παραστατικών τεχνών. Πιο συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι μπορούν να ακολουθήσουν μια καριέρα ως:

  • Ηθοποιοί θεάτρου, κινηματογράφου, τηλεόρασης
  • Performers
  • Voice-over artists
  • Συγγραφείς έργων devised theatre
  • Σκηνοθέτες, Βοηθοί Σκηνοθέτη, Διευθυντές ΣκηνήςΔημιουργικοί παραγωγοί
  • Δημιουργοί θεατρικής ομάδας
  • Υπεύθυνοι προώθησης καλλιτεχνικού έργου
  • Media Producers
  • Πρακτικοί ερευνητές της υποκριτικής
  • Υπεύθυνοι κοινωνικών προγραμμάτων για διαδικασίες ένταξης μέσω της υποκριτικής
  • Θεατρικοί συντάκτες
  • Kαθηγητές θεατρικών τεχνικών
  • Δάσκαλοι θεατρικού παιχνιδιού Παρουσιαστές
  • Σεναριογράφοι
  • Υπεύθυνοι σε δημόσια καλλιτεχνικά προγράμματα
  • Speech Coaches

Δίδακτρα

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.