Μεταπτυχιακά: Χρηματοοικονομικά

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Τεχνολογία Χρηματοοικονομικών – FinTech

ΑΘΗΝΑ
Οκτώβριος 2024, Ιανουάριος 2025
1-2 έτη
Master
Πλήρους, Μερικής
Ελληνικά

Περιγραφή

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά το χρηματοοικονομικό περιβάλλον που ζούμε, προσφέροντας επαναστατικές ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις. Σύγχρονες εταιρείες Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας, οι αποκαλούμενες FinTech, χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη, Αυτοματοποιημένες Διαδικασίες, Ανάλυση Δεδομένων, Αλυσίδες από Τμήματα Δεδομένων (Blockchain), Γρήγορο Ίντερνετ και άλλες τεχνολογικές λύσεις για την υλοποίηση Χρηματοοικονομικών εφαρμογών με επίκεντρο τον πελάτη, με πολλές διευκολύνσεις που δεν μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί ακόμα και στο πιο πρόσφατο παρελθόν.

Διαταράσσουν την παραδοσιακή τραπεζική πρακτική και κερδίζουν σημαντικό μερίδιο αγοράς προσφέροντας νέα και εναλλακτικά Χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ευρισκόμενα σε φθίνουσα κατάσταση, υφίστανται σημαντικούς μετασχηματισμούς κλείνοντας πολλά από τα υποκαταστήματά τους και ελαχιστοποιώντας το προσωπικό τους. Μερικά από αυτά, σπεύδουν να υιοθετήσουν τεχνολογικές λύσεις για να ανταγωνιστούν τις FinTech εταιρείες. Το νέο οικονομικό τοπίο, που δημιουργείται έτσι, δεν είναι σταθερό, αλλά εξελίσσεται διαρκώς σύμφωνα με τον επιταχυνόμενο ρυθμό της Τεχνολογίας.

Σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις Χρηματοοικονομικό περιβάλλον, έχουν δημιουργηθεί ήδη νέες θέσεις εργασίας, νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και αναμένονται ακόμη περισσότερες, ως εκ τούτου:

Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για επαγγελματίες που έχουν γνώσεις σε Χρηματοοικονομικά ζητήματα σε συνδυασμό με την επιστήμη των δεδομένων, τα μαθηματικά και τον προγραμματισμό, προκειμένου αυτοί να αυξήσουν την αποδοτικότητα των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, να δημιουργήσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες και να τα υποστηρίξουν έναντι της απειλής που δέχονται από τις εταιρείες FinTech, νεοσύστατες ή και μεγάλες.

Αυτή η ζήτηση για επαγγελματίες Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας πηγάζει από την επιθυμία των παραδοσιακών ιδρυμάτων να αυτοματοποιήσουν πολλές από τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες τους με ηλεκτρονικό τρόπο, να μειώσουν το λειτουργικό κόστος, να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να προσφέρουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες βασιζόμενα επί των νέων τεχνολογιών, προκειμένου να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των επιχειρήσεων FinTech νεοσύστατων ή και μεγάλων.

Εργαζόμενοι των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων πιστεύουν ότι οι θέσεις εργασίας που κατέχουν, θα μπορούσαν να απειληθούν ένεκα των τεχνολογικών αλλαγών που συμβαίνουν και προκειμένου να τις διατηρήσουν επιθυμούν να τις μετατρέψουν σε θέσεις με ειδίκευση FinTech. Για τον σκοπό αυτό αρχίζουν να εκπαιδεύονται.

Οι εταιρείες FinTech και οι επενδυτές τους ενδιαφέρονται για εκπαιδευμένο προσωπικό στην Χρηματοοικονομική Τεχνολογία που να κατέχει τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να υλοποιήσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες με σκοπό να ανταγωνιστούν τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά ιδρύματα.

Ο χώρος της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες στους ερευνητές επειδή είναι νέος, συναρπαστικός και με ανοιχτούς ορίζοντες. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να επινοήσουν και να σχεδιάσουν καινοτόμα ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία θα μπορούν να υλοποιηθούν από νεοσύστατες ή και μεγάλες εταιρείες FinTech.

Οι άνθρωποι, που έχουν καινοτόμο ή/και επιχειρηματικό πνεύμα, εμφανίζουν προθυμία για την διερεύνηση ευκαιριών στον τομέα της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας προκειμένου να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση.

Το City Unity College, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Coventry του Ηνωμένου Βασιλείου, προσφέρει ένα πρωτοποριακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Χρηματοοικονομική Τεχνολογία – FinTech, για πρώτη φορά στην Ιδιωτική Εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Αυτό το πρόγραμμα συνδυάζει την Τεχνολογία με τα Χρηματοοικονομικά και τις επιχειρήσεις. Δεν περιέχει μόνο Τεχνολογικές και Χρηματοοικονομικές γνώσεις, αλλά περιλαμβάνει επίσης επιχειρηματικότητα και Χρηματοοικονομικούς κανονισμούς.

Κάθε φοιτητής που επιθυμεί να ακολουθήσει μια ελκυστική και πρωτότυπη καριέρα που προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης και εξέλιξης και ο οποίος έχει γνωστικό υπόβαθρο σε θετικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική, επιχειρήσεις ή οικονομία μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα.

Μαθήματα (Περιγραφή)
Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης εκπονούνται εκ μέρους των φοιτητών εργασίες που τα θέματά τους έχουν ληφθεί και απαιτούν λύσεις από την πραγματική ζωή, έχοντας ταυτοχρόνως τις βάσεις τους σε ισχυρό θεωρητικό και ερευνητικό υπόβαθρο. Προσφέρονται τεχνικές γνώσεις σε Γλώσσες Προγραμματισμού, Τεχνητή Νοημοσύνη - AI, Ανάλυση Δεδομένων, Αλγορίθμους και Χρηματοοικονομικά. Η τεχνική εμπειρία και οι θεωρητικές γνώσεις που θα αποκτηθούν είναι ζωτικής σημασίας για την μελλοντική επαγγελματική πορεία των φοιτητών.

Γνωστικές Ενότητες
Modules
FinTech Landscape and Transformations in Financial Services
Entrepreneurial Finance
Business Analytics and Python Programming
Risk & RegTech
Empirical Finance and Accounting Research Methods
Artificial Intelligence in Finance
Financial Technologies for Business
FinTech Innovation Strategy and Entrepreneurship
Algorithmic Trading
Risk Analysis and Financial Modelling
Dissertation

Extra Modules
Extra Course 1: Blockchain and its Applications *
Extra Course 2: Cryptocurrencies *
* Προσφέρονται αλλά δεν απαιτούνται για την λήψη πτυχίου.

Στόχοι του Προγράμματος
- Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Χρηματοοικονομική Τεχνολογία - FinTech απευθύνεται ειδικά σε φοιτητές ή επαγγελματίες που επιθυμούν να κατευθύνουν και να αναπτύξουν την καριέρα τους, μέσω της απόκτησης των απαιτουμένων γνώσεων και ικανοτήτων, προς τον Χρηματοοικονομικό Τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει παραδοσιακούς Χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και σύγχρονες εταιρείες που υιοθετούν τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις. Η εκπαίδευση εστιάζεται επί της πρακτικής με το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο, λαμβάνοντας υπόψη την προσωπική επαγγελματική εξέλιξη ενός εκάστου των σπουδαστών.

- Το μάθημα έχει σχεδιαστεί για να αναπτύξει όχι μόνο τις βασικές γνώσεις των συνδυαζομένων τομέων των Χρηματοοικονομικών και της Τεχνολογίας, αλλά και την κατανόηση των αλλαγών που προκαλούνται από τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και του νέου Χρηματοοικονομικού τοπίου που δημιουργείται. Δίδεται έμφαση στην καινοτομία και στο σημαντικό ρόλο που αυτή παίζει ως οδηγός των αναδυομένων επιχειρηματικών μοντέλων Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας. Πολλές από τις διδακτικές ενότητες αξιοποιούν μεθόδους μάθησης που βασίζονται στην λύση προβλημάτων τα οποία απαιτούν απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετιζόμενες με στρατηγικές αποφάσεις επιχειρησιακών ζητημάτων του κλάδου.

 Ο κύριος στόχος είναι να οικοδομηθούν επί των γνώσεων που θα αποκτηθούν από τους συμμετέχοντες, οι πιο κάτω ικανότητες:

  •  Κριτική σκέψη επί κάθε ζητήματος Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας.
  • Αντιμετώπιση όλων των ασαφών προβλημάτων Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας.
  • Αναζήτηση ριζοσπαστικών λύσεων σε παραδοσιακά Χρηματοοικονομικά σύνθετα προβλήματα.
  • Καινοτόμες και στρατηγικές σκέψεις και ενέργειες όταν πρόκειται για επιχειρηματικές αποφάσεις Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας

Πληροφορίες

Δομή και Διάρκεια Εκπαίδευσης

  • Η εκπαίδευση διαρκεί τυπικά ένα έτος με πλήρη απασχόληση, ολοκληρώνεται όμως σε 3 εξάμηνα συνυπολογιζομένου ενός προσθέτου εξαμήνου για την εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας - ΜΔΕ. Υπάρχει η δυνατότητα μερικής απασχόλησης, η οποία αυξάνει την διάρκεια σε 5 συνολικά εξάμηνα, με τυπική διάρκεια τα δύο έτη συν ένα εξάμηνο η ΜΔΕ.
  • Ο συνολικός αριθμός των διδακτικών ενοτήτων είναι οκτώ συν την ΜΔΕ.
  • Έξι διδακτικές ενότητες είναι υποχρεωτικές, οι υπόλοιπες επιλέγονται.
  • Υπάρχουν δύο κατ’ επιλογή διαδρομές με δύο διδακτικές ενότητες η κάθε μία.
  • Κάθε διαδρομή περιλαμβάνει επιπλέον στο τέλος την σχετική με αυτήν ΜΔΕ.

Δίδακτρα

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.