Μεταπτυχιακά: Art & Design

MA in Fine Art (MAFA)

ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οκτώβριος 2024, Φεβρουάριος 2025
1-2 έτη
Master
Πλήρους, Μερικής, Εξ αποστάσεως
Ελληνικά

Προϋποθέσεις Εγγραφής

Οι υποψήφιοι για τα Μεταπτυχιακά Πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει να είναι κάτοχοι προπτυχιακού τίτλου σπουδών ή να έχουν πάνω από 5 έτη επαγγελματική εμπειρία σε τομέα σχετικό με το μεταπτυχιακό που θα επιλέξουν. Οι υποψήφιοι για το πρόγραμμα περνούν από συνέντευξη σε επιτροπή αξιολόγησης, κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως και προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Περιγραφή

Το πρόγραμμα στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων που θα σε βοηθήσουν στην βαθιά αντίληψη της οπτικής γλώσσας. Ταυτόχρονα, στοχεύει στην ανάπτυξη των πρακτικών δεξιοτήτων σου, ώστε να εξελιχθείς ως επαγγελματίας Εικαστικός και Καλλιτέχνης, καθιστώντας σε ικανό να “γεννάς” καινοτόμες ιδέες και έργα υψηλής ποιότητας. Το εκπαιδευτικό περιβάλλον σου παρέχει τη δυνατότητα να συνδυάσεις τις δημιουργικές και επαγγελματικές σου γνώσεις μέσα από σύγχρονες τεχνολογίες. Επιπλέον, δίνει έμφαση στην έρευνα και ανοίγει τους ορίζοντες σου μέσα από την κριτική ανάλυση, τον πειραματισμό και τη δημιουργική εξερεύνηση της σύγχρονης εικόνας. Η δομή και το περιεχόμενο του προγράμματος σου επιτρέπει κατ’ αρχήν να αξιοποιήσεις το ακαδημαϊκό σου παρελθόν ώστε να αναπτύξεις τις θεωρητικές και πρακτικές σου γνώσεις. Ταυτόχρονα μπορείς να εξελιχθείς και, ως απόφοιτος, θα είσαι σε θέση να παίξεις ενεργό ρόλο στον ευρύτερο χώρο της Εικόνας και των Οπτικών Μέσων.

Το MA in Fine Art εξετάζει ποικίλους τομείς που αφορούν στις Καλές Τέχνες. Μελετά τα Εικαστικά ως Δημιουργική Έκφραση & ως Μέσο Οπτικής Επικοινωνίας καθώς και τη σχέση τους με τα άλλα Οπτικά Μέσα. Εμβαθύνει σε σύγχρονους τρόπους Παρουσίασης (φεστιβάλ, γκαλερί, μουσεία, εκδότες κ.ά.) καθώς και στις Νέες Τεχνολογίες της Εικόνας, στη Διαχείριση Εικαστικών (management, budgeting, επικοινωνία & marketing) αλλά και σε Νομικά Θέματα (ηθική και δεοντολογία του μέσου, πνευματικά δικαιώματα). Έτσι θα αποκτήσεις ένα ευρύ φάσμα γνώσεων πάνω στα είδη των Καλών Τεχνών και τους συσχετισμούς τους ώστε να μπορείς να επιλέξεις σε ποιο θέμα θα εξειδικευτείς, στο πλαίσιο της Πτυχιακής σου Εργασίας (Major Project).

Δομή Προγράμματος
Α’ εξάμηνο – ενότητες

  • Fine Art – Research, Development & Practice
  • Contemporary Theories of Art & Culture
  • Art & Digital Media

Β’ & Γ’ εξάμηνα – ενότητες

  • Professional Practice
  • Major Project

Πιστοποίηση Πτυχίου
Οι πανεπιστημιακοί τίτλοι σπουδών Bachelor και Master του ΑΚΤΟ σε συνεργασία με το Middlesex University London έχουν αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας, σύμφωνα με το Π.Δ. 38/2010, όπως τροποποιήθηκε με τους Ν. 4093/2012, 4111/2013, 4205/2013 και 4635/2019. Το πανεπιστήμιο Middlesex University London είναι αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ομοταγές Πανεπιστήμιο ως προς τα Ελληνικά Α.Ε.Ι. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΑΚΤΟ αναγνωρίζονται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα για σκοπούς εργοδότησης. Σύμφωνα με το Π.Δ. 38/2010, όπως τροποποιήθηκε με τους Ν. 4093/2012, 4111/2013, 4205/2013 και 4635/2019 αναγνωρίζεται η επαγγελματική ισοδυναμία από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν., για τους πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών Bachelor και Master στην Ελλάδα. Οι εν λόγω πτυχιούχοι έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Νόμου 4148/2013.

Τίτλος Σπουδών
Master of Arts in Fine Art (MAFA)

Πληροφορίες

Διάρκεια Σπουδών
12 μήνες Full-Time ή 21 μήνες Part-Time

Πανεπιστημιακή Επικύρωση
Middlesex University London

Προφίλ Υποψήφιου
Υποψήφιοι για το MA Fine Art είναι καλλιτέχνες και designers, είτε βρίσκονται στην αρχή της επαγγελματικής τους πορείας, είτε έχουν πολλά χρόνια εμπειρίας και επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους και τα εκφραστηκά τους μέσα. Οι υποψήφιοι για το πρόγραμμα έχουν την δυνατότητα μέσα από την φοίτηση τους στο μεταπτυχιακό αυτό είτε να εμπλουτίσουν την έως τώρα πορεία τους στην κατεύθυνση που έχουν ήδη, είτε να αλλάξουν πορεία μέσα στον μεγάλο και πλούσιο χώρο των Τεχνών. Το πρόγραμμα προσφέρει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και designers όλων των ειδικοτήτων, να αναπτυχθούν μέσα από την προσωπική εις βάθος έρευνα του χώρου τους και από την αλληλεπίδραση με τους συμφοιτητές τους, σε ένα διακλαδικό περιβάλλον. Η ισορροπία μεταξύ εξειδίκευσης και αλληλεπίδρασης επιτυγχάνεται με τις εργασίες ανάλυσης και σύνθεσης που ανατίθενται στους σπουδαστές (ατομικά ή και ομαδικά). Έτσι, εμβαθύνουν στην ειδικότητά τους και με τις εργασίες, συζητήσεις και κριτικές αναλύσεις ζητημάτων, εντοπίζουν τα κοινά της καλλιτεχνικής έκφρασης, απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Ακαδημαϊκή υποστήριξη και εξέλιξη
Οι σπουδαστές υποστηρίζονται από τους καθηγητές μέσα από διαλέξεις, οπτικό υλικό, και διαρκή διάλογο τόσο σε μέσα στη τάξη όσο και μέσα από ατομικές συναντήσεις να αναπτύξουν τη κριτική τους ικανότητα και να τεκμηριώσουν την εικαστική τους έρευνα. Έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιπλέον διακλαδικά μαθήματα από το προπτυχιακό επίπεδο προκειμένου να ενισχύσουν την καλλιτεχνική τους έρευνα και εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους. Έχουν πρόσβαση σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, studio υπολογιστών, βιβλιοθήκη και studio φωτογραφίας και βίντεο σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν για την ανάπτυξη της θεωρητικής και καλλιτεχνικής τους έρευνας.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία
Ο απόφοιτος του Προγράμματος Σπουδών MA Fine Art μπορεί να δραστηριοποιηθεί στον κόσμο των εικαστικών, καθώς και στον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο σε πολλές ειδικότητες όπως:

  • Εικαστικός καλλιτέχνης σε συνεργασία με γκαλερί ή άλλους εκθεσιακούς χώρους
  • Διαχείριση καλλιτεχνικών χώρων (γκαλερί, εταιρείες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που έχουν καλλιτεχνική δραστηριότητα, κ.α.)
  • Διοργάνωση παραγωγών καλλιτεχνικών γεγονότων, π.χ. φεστιβάλ
  • Γραφεία παραγωγής καλλιτεχνικών γεγονότων και εκθέσεων (οργάνωση, συντονισμός, συνεργασίες με καλλιτέχνες στην υλοποίηση εικαστικών project)
  • Ψηφιακές εφαρμογές, φωτογραφία, βίντεο, δημιουργία ψηφιακού υλικού
  • Art director σε παραγωγές θεάτρου και κινηματογράφου
  • Δημιουργός Οπτικοακουστικού υλικού στη τηλεοπτική και κινηματογραφική, μουσική βιομηχανία ή σε θεατρικές παραγωγές
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία και ιδρύματα (σχεδιασμός & υλοποίηση)
  • Καλλιτεχνική Εκπαίδευση σε σχολεία και καλλιτεχνικά εργαστήρια, δήμους κ.α.
  • Έργα τέχνης (murals, traditional & digital artworks) ζητούνται κατόπιν παραγγελίας ή πωλούνται από καλλιτέχνες παγκοσμίως μέσω ιδιωτικών γκαλερί τέχνης,  εμπόρων και των online hubspots.

Το Careers Office του ΑΚΤΟ βοηθά τους απόφοιτους  να συνδεθούν με την αγορά εργασίας και ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικής δραστηριότητας σε ποικίλα πεδία. To ΑΚΤΟ Alumni αποτελεί τη μεγαλύτερη 360˚ Art & Design κοινότητα στην Ελλάδα.

Δίδακτρα & Υποτροφίες
O AKTO επιδοτεί τους σπουδαστές με εκπτώσεις ή και πλήρεις επιδοτήσεις, ανάλογα με την περίοδο των εγγραφών, των διαθέσιμων θέσεων και των κοινωνικών κριτηρίων.

Παροχές προς τους Σπουδαστές
O AKTO αναγνωρίζοντας τις παιδαγωγικές προκλήσεις και τις σύγχρονες απαιτήσεις της εκπαίδευσης προσφέρει μία σειρά από προνόμια στους σπουδαστές του για να τους βοηθήσει, και ως προς το εκπαιδευτικό έργο, αλλά και ως προς την κοινωνικοποίηση τους. Τα προνόμια αυτά συμπεριλαμβάνουν:

  • Σπουδαστική Ταυτότητα ISIC (International Student Identity Card)
  • Προσφέρει αμέτρητα προνόμια και προσφορές στους κατόχους της
  • Κέντρο Συμβουλευτικής
  • Εξειδικευμένοι ψυχολόγοι και σύμβουλοι
  • Πρόσβαση VLE (Virtual Learning Environment)
  • Microsoft Office 365
  • Eβδομαδιαία εργαστήρια Design Software
  • Τεχνική Υποστήριξη
  • Γραμματοσειρές της εταιρίας Fonts.GR
  • Ε-γραμματεία
  • Διάβασε αναλυτικά 

Ακαδημαϊκή Ομάδα
Στον ΑΚΤΟ διδάσκουν διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, εικαστικοί και θεωρητικοί τέχνης που διακρίνονται τόσο για το ακαδημαϊκό όσο και για το καλλιτεχνικό τους έργο. Εξειδικευμένοι καθηγητές και διδάκτορες, μαζί με ερευνητικό προσωπικό, μεταφέρουν στους σπουδαστές καινοτόμο και βαθιά γνώση, που ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας, της τεχνολογίας και της αγοράς. Η ακαδημαϊκή ομάδα του ΑΚΤΟ βοηθά τους σπουδαστές να εκφραστούν μέσα από ένα ελεύθερο και τολμηρό πνεύμα αναζήτησης και έρευνας, και με στόχο κοινωνικά οφέλη τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Δίδακτρα

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.