Μεταπτυχιακά: Αγροδιατροφικός τομέας

Μάθηση στις Φυσικές Επιστήμες και το Περιβάλλον με κατεύθυνση Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση για την Αειφορία

Διοργανωτής:
Πανεπιστήμιο Κύπρου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Σεπτέμβριος 2024, Ιανουάριος 2025
2 έτη
Master
Πλήρους, Μερικής
Ελληνικά

Προϋποθέσεις Εγγραφής

Οι διαθέσιμες θέσεις προκηρύσσονται από τη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών. Κατά την προκήρυξη, αναφέρονται τα κριτήρια εισδοχής και τα απαιτούμενα έγγραφα που πρέπει να επισυναφτούν με την αίτηση όπως:

  • Αναγνωρισμένο Πανεπιστημιακό δίπλωμα
  • Προηγούμενη πανεπιστημιακή κατάρτιση σε κατάλληλο αντικείμενο (ακαδημαϊκό υπόβαθρο) και βαθμολογία σχετικών πτυχίων
  • Συστατικές επιστολές
  • Προσωπική συνέντευξη ή/και γραπτή εξέταση (εάν προβλέπεται από τους εσωτερικούς Κανόνες του Τμήματος)

Τα Τμήματα δύνανται επίσης να θέσουν επιπρόσθετα κριτήρια και δείκτες ποιότητας όπως: (α) αριθμό δημοσιεύσεων φοιτητών σε επιστημονικά περιοδικά, (β) συμμετοχή φοιτητών σε σεμινάρια, συμπόσια, ερευνητικά προγράμματα, (γ) παρουσιάσεις φοιτητών σε συνέδρια, (δ) γνώση ξένων γλωσσών, (ε) επαγγελματικές εμπειρίες, κλπ.

Περιγραφή

Προφίλ του Προγράμματος Σπουδών
Β) Κατεύθυνση «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφορία»

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες για τη συστηματική μελέτη της ΠΕ/ΕΑ σε επιστημονική βάση. Επιπλέον, το πρόγραμμα στοχεύει να αναπτύξει την ικανότητα των φοιτητών να αναστοχάζονται κριτικά για την αειφορία και την εκπαίδευση και να ενισχύσει τις ικανότητές τους να αναπτύσσουν, να σχεδιάζουν και να αξιολογούν εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη. Παράλληλα προσεγγίζονται από διαφορετικές θεωρητικές αφετηρίες θέματα όπως η εφαρμογή διαφόρων θεωριών μάθησης στης ΠΕ/ΕΑ, η τυπικές και μη-τυπικές μορφές ΠΕ/ΕΑ και οι ευκαιρίες και προκλήσεις για την εκπαιδευτική πρακτική σε σχέση με την ΠΕ/ΕΑ

Νέοι και έμπειροι εκπαιδευτές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών σε σχολεία, εμψυχωτών, διαχειριστών σε προστατευόμενες  περιοχές,  εκπαιδευτών  σε  ζωολογικούς  ή  βοτανικούς  κήπους, θα αποκτήσουν δεξιότητες βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, σχεδιασμού και ανάπτυξης αναλυτικού προγράμματος και αξιολόγησης και μεταρρύθμισης της εκπαιδευτικής πολιτικής. Παράλληλα, θα αποκτήσουν δεξιότητες για κριτική ανάλυση των τάσεων της ΠΕ/ΕΑ. Τέλος, το πρόγραμμα υποστηρίζει τη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη των εν ενεργεία εκπαιδευτικών.

Βασικά Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι φοιτητές αναμένεται να:

  • γνωρίζουν τις βασικές αρχές και προσεγγίσεις για την ΠΕ/ΕΑ, καθώς και για τις περιβαλλοντικές δράσεις στα σχολεία αλλά και σε μη τυπικά περιβάλλοντα μάθησης.
  • αναλύουν κριτικά διαφορετικές απόψεις στις επιστήμες της αγωγής με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη.
  • εφαρμόζουν επιστημονική προσέγγιση σε σχέση με θεωρητικές, πρακτικές και πολιτικές πτυχές της ΠΕ/ΕΑ.
  • εφαρμόζουν βασισμένες στην έρευνα γνώσεις για να αρχίσουν νέα ή να ενισχύσουν τα υπάρχοντα προγράμματα της ΠΕ/ΕΑ.
  • αναπτύξουν δεξιότητες για τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή έρευνας στην ΠΕ/ΕΑ.
  •  έρθουν σε επαφή με μια ποικιλία ποιοτικών ή/και ποσοτικών ερευνητικών μεθόδων και να αποκτήσουν εμπειρία στην εφαρμογή των προαναφερόμενων μεθόδων προκειμένου να συλλέξουν και να αναλύσουν δεδομένα για να απαντήσουν ερευνητικά ερωτήματα που αφορούν στην ΠΕ/ΕΑ.
  • εφαρμόζουν συστηματικά τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, συνυπολογίζοντας τις ανάγκες και τους περιορισμούς του εκπαιδευτικού συστήματος, και να αναπτύσσουν λεπτομερείς εισηγήσεις για εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της μαθησιακής διαδικασίας.

Πληροφορίες

Επαγγελματικά Προφίλ Αποφοίτων
Η κατεύθυνση «Μάθηση στις Φυσικές Επιστήμες και το Περιβάλλον - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφορία» απευθύνεται τόσο σε εν’ υπηρεσία ή προ-ϋπηρεσιακούς εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, όσο και σε εργαζόμενους, ή ενδιαφερόμενους να εργαστούν, σε Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και σε κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς που ασχολούνται με τη προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.
Oι απόφοιτοι του προγράμματος αποκτούν δεξιότητες που υποστηρίζουν τις τυπικές και μη-τυπικές μορφές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επικοινωνίας, καθώς και κριτικής ανάλυσης των σύγχρονων αντιλήψεων στο χώρος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης για την Αειφορία.
Οι απόφοιτοι του προγράμματος έχουν αυξημένες πιθανότητες απασχόλησης σε ΜΚΟ και άλλους ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς που ασχολούνται με την υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία. Επίσης, η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου μοριοδοτείται τόσο για τον διορισμό, όσο και για την προαγωγή στον κυβερνητικό τομέα.

Δίδακτρα

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.