Μεταπτυχιακά: Μηχανολογία & Τεχνολογία

Επιστήμη Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (M.Sc.) - Electrical Engineering (M.Sc.)

Διοργανωτής:
Πανεπιστήμιο Κύπρου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Σεπτέμβριος 2024, Ιανουάριος 2025
1,5 έτος
Master
Πλήρους
Αγγλικά

Προϋποθέσεις Εγγραφής

Οι διαθέσιμες θέσεις προκηρύσσονται από τη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών. Κατά την προκήρυξη, αναφέρονται τα κριτήρια εισδοχής και τα απαιτούμενα έγγραφα που πρέπει να επισυναφτούν με την αίτηση όπως:

  • Αναγνωρισμένο Πανεπιστημιακό δίπλωμα
  • Προηγούμενη πανεπιστημιακή κατάρτιση σε κατάλληλο αντικείμενο (ακαδημαϊκό υπόβαθρο) και βαθμολογία σχετικών πτυχίων
  • Συστατικές επιστολές
  • Προσωπική συνέντευξη ή/και γραπτή εξέταση (εάν προβλέπεται από τους εσωτερικούς Κανόνες του Τμήματος)

Τα Τμήματα δύνανται επίσης να θέσουν επιπρόσθετα κριτήρια και δείκτες ποιότητας όπως: (α) αριθμό δημοσιεύσεων φοιτητών σε επιστημονικά περιοδικά, (β) συμμετοχή φοιτητών σε σεμινάρια, συμπόσια, ερευνητικά προγράμματα, (γ) παρουσιάσεις φοιτητών σε συνέδρια, (δ) γνώση ξένων γλωσσών, (ε) επαγγελματικές εμπειρίες, κλπ.

Περιγραφή

Προφίλ του Προγράμματος Σπουδών
Η επιστήμη των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και επιστημονικών πεδίων, που βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγχρονης τεχνολογίας. Τέτοιοι τομείς συμπεριλαμβάνουν το σχεδιασμό και ανάλυση ηλεκτρικών, μαγνητικών, και οπτικών συσκευών, καθώς και την επεξεργασία, έλεγχο και μετάδοση πληροφοριών και ενέργειας. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην επιστήμη των ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά, ηλεκτρομαγνητικά και οπτικά φαινόμενα, θεωρία συστημάτων, και υπολογιστικό υλικό και λογισμικό. Ο κλάδος μπορεί να χωριστεί στην επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και την επιστήμη του Μηχανικού Υπολογιστών.

Συγκεκριμένα, η επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού είναι μία ευρεία περιοχή που καλύπτει διάφορες πτυχές σπουδών όπως μικροηλεκτρονική, ψηφιακές επικοινωνίες, ασύρματα συστήματα, οπτικά συστήματα, συστήματα ενέργειας, επεξεργασία σημάτων και εικόνας, τεχνολογία υπολογιστών, μικροεπεξεργαστές, συστήματα αυτοματοποίησης και ελέγχου, υπολογιστική νοημοσύνη και ρομποτική, μικροκύματα, κεραίες, δίκτυα υπολογιστών κοκ. Οι φοιτητές και οι ακαδημαϊκοί στην επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού αναπτύσσουν επίσης συνέργειες με τομείς εκτός της μηχανικής, για παράδειγμα με την ιατρική και τις βιοεπιστήμες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε έρευνα και εκπαίδευση στη βιοϊατρική μηχανική.

Ο κύριος στόχος των προγραμμάτων Μάστερ στην Επιστήμη Ηλεκτρολόγου Μηχανικού/Μάστερ Μηχανικής Ηλεκτρολόγου Μηχανικού είναι η εκπαίδευση μηχανικών που να είναι ικανοί να επιλύουν προχωρημένα προβλήματα Ηλεκτρολογίας Μηχανικής χρησιμοποιώντας λογισμικά εργαλεία και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Στη διαδικασία αυτή της επίλυσης προβλημάτων, λαμβάνονται υπόψιν τεχνολογικοί περιορισμοί και περιορισμοί εγγενείς στο βιομηχανικό περιβάλλον, τόσο σε επίπεδο υλικού όσο και λογισμικού. Επιπλέον, το πρόγραμμα στοχεύει στο να εισάγει τους φοιτητές σε θέματα αιχμής για έρευνα και καινοτομία τα οποία χαρακτηρίζουν τις περιοχές της Ηλεκτρολογίας Μηχανικής.

Βασικά Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την αποφοίτηση από τα προγράμματα Μάστερ στην Επιστήμη Ηλεκτρολόγου Μηχανικού/Μάστερ Μηχανικής Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, οι φοιτητές αναμένεται να έχουν τις ακόλουθες ικανότητες και δεξιότητες:

1. Ικανότητα χρήσης πακέτων λογισμικού και ανάπτυξης λογισμικού για την επίλυση προχωρημένων προβλημάτων ηλεκτρολογίας μηχανικής.
2. Γνώση βασικών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών στοιχείων και χρήση τους σε αναλογικά και ψηφιακά συστήματα.
3. Ικανότητα ανάπτυξης και χρήσης μοντέλων για την ανάλυση και σχεδιασμό στοιχείων και συστημάτων.
4. Εύρος και βάθος γνώσης στις ακόλουθες περιοχές:

  • Τεχνολογίες Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα και Δίκτυα
  • Βιοϊατρική Τεχνολογία
  • Επεξεργασία Σήματος και Εικόνας
  • Ηλεκτρομαγνητισμός, Μικροκύματα, Κεραίες, και Οπτική
  • Ευφυή Συστήματα και Έλεγχος
  • Ηλεκτρονικές Συσκευές, Αισθητήρες και Νανοτεχνολογία
  • Ηλεκτρονική

5. Ικανότητα εντοπισμού αναδυόμενων τάσεων και προκλήσεων στην Ηλεκτρολογική Μηχανική και εφαρμογή της γνώσης μαθηματικών, επιστημών και μηχανικής για την αντιμετώπιση των τεχνολογικών προκλήσεων του μέλλοντος.
6. Ικανότητα αναγνώρισης, διατύπωσης, και επίλυσης προβλημάτων με τη χρήση τεχνικών, δεξιοτήτων, και μοντέρνων εργαλείων αναγκαίων για την εφαρμογή της τεχνολογίας.
7. Ικανότητα σχεδίασης συστημάτων και στοιχείων συστημάτων, και ανάπτυξη διαδικασιών ικανοποίησης των τεχνολογικών αναγκών και ικανότητα σχεδιασμού και εκτέλεσης πειραμάτων καθώς και ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων.
8. Ικανότητα αντιμετώπισης προχωρημένων τεχνολογικών προβλημάτων ηλεκτρολογίας μηχανικής.
9. Ικανότητα λειτουργίας σε πολυδιάστατες ομάδες και αποτελεσματικής επικοινωνίας. Ικανότητα δράσης σε ηγετικούς ρόλους.
10. Τήρηση των υψηλότερων πρότυπων επαγγελματικής και ηθικής ευθύνης.

Πληροφορίες

Επαγγελματικά Προφίλ Αποφοίτων
Τα μεταπτυχιακά προγράμματα Μάστερ στην Επιστήμη Ηλεκτρολόγου Μηχανικού/Μάστερ Μηχανικής Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, δίνουν τα εφόδια, μέσω εξειδικευμένων γνώσεων και καλών πρακτικών μηχανικής, για ανάπτυξη ικανών αποφοίτων που θα εργοδοτηθούν σε τοπικούς και διεθνής οργανισμούς που ασχολούνται με τη λειτουργία ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συστημάτων όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικά, συστήματα πληροφορικής, εταιρείες/οργανισμοί τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, μεταφορών, κοινής ωφελείας και κατασκευής. Ένα σημαντικό ποσοστό των αποφοίτων αναμένεται να εισέλθει στην τοπική και ευρωπαϊκή αγορά εργασίας έχοντας τα εφόδια να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης των δυνατοτήτων των διάφορων οργανισμών.

Δίδακτρα

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.