13/02/2023

4 συμβουλές για να επιλέξεις τις σπουδές των ονείρων σου!

Προπτυχιακά

Με τις εγγραφές να είναι ακόμη σε ισχύ για τις ενάρξεις Φεβρουαρίου σε Ιδιωτικά Κολλέγια και ΙΕΚ, πολλοί ενδιαφερόμενοι αρχίζουν να σκέφτονται τα μελλοντικά τους σχέδια για τις σπουδές τους ώστε να αποφασίσουν την ειδικότητα που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Μπορεί να είναι μια δύσκολη στιγμή λόγω της συναισθηματικής φόρτισης καθώς για κάποιους αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος, στρες, ακόμη και φόβο. Όμως, τίποτα από αυτά δεν διευκολύνει την ηρεμία και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται ο υποψήφιος για μια τόσο σημαντική επιλογή για το τι θα σπουδάσει.

Δεν είσαι μόνος σου σε αυτό. Είναι μια εποχή που η πίεση του περιβάλλοντός, οι απόψεις της οικογένειάς και των καθηγητών, ή ακόμα και το τρέχον κοινωνικό και οικονομικό κλίμα μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι απαισιόδοξος τόσο που δυσκολεύεσαι να πάρεις μια απόφαση με βάση αυτό που αισθάνεσαι ότι σε ενδιαφέρει πραγματικά.

Ο διαχωρισμός της διαδικασίας σε βήματα μπορεί να σε βοηθήσει να απαλλαχθείς από αυτό το άγχος. Αν και είναι ένα σημαντικό σημείο στο ταξίδι σου, προσπάθησε να παραμείνεις ήρεμος/η. Η απόφασή σου θα σε βοηθήσει να καθορίσεις τη μελλοντική σου καριέρα. Να θυμάσαι, λοιπόν, ότι η επιλογή του τι θα σπουδάσεις είναι το πρώτο βήμα στο ακαδημαϊκό σου ταξίδι για να εκπληρώσεις τις επιθυμίες σου.

 

Βρες Σπουδές - Προπτυχιακά | Μεταπτυχιακά | ΙΕΚ στο Studynow.gr

 

Για να σε βοηθήσουμε σε αυτή τη διαδικασία γράφουμε τέσσερις συμβουλές για να το κάνουμε πιο απλό:

Άκουσε τα δικά σου συναισθήματα και αφιέρωσε χρόνο για να ανακαλύψεις τι σου αρέσει περισσότερο
Τι σου δίνει κίνητρο; Πού και σε τι είδους επαγγελματικό περιβάλλον θα ήθελες να σε πάει η καριέρα σου; Τι προσδοκίες έχεις; Ή τι σου δίνει ένα αίσθημα ικανοποίησης; Όλες αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να έρθεις πιο κοντά στη λήψη μιας απόφασης.

Μίλησε με τους κοντινούς σου ανθρώπους
Μπορείς να αξιοποιήσεις το δικό σου περιβάλλον για να σε βοηθήσει να πάρεις την κατάλληλη απόφαση: Μπορεί να είσαι βέβαιος-η ότι οι καθηγητές σου και οι κοντινοί σου άνθρωποι των οποίων το επάγγελμα θαυμάζετε μπορούν να σε προσανατολίσουν ως προς την πορεία που ακολούθησαν για να φτάσουν στο στόχο τους.

Ανάλυσε και σύγκρινε τα πανεπιστήμια που προσφέρουν τις σπουδές που σου αρέσουν
Είτε έχεις ήδη μια ξεκάθαρη ιδέα για την περιοχή σπουδών που θέλεις να ακολουθήσεις είτε όχι και θέλεις να αναλύσεις την απόδοση διαφορετικών πανεπιστημίων, μπορείς να εξερευνήσεις τα προφίλ όλων των πανεπιστημίων και να δεις πόσο καλά αποδίδουν στους τομείς που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εσένα.

Συμβουλέψου, αξιολόγησε και τελικά… Αποφάσισε!
Μετά από όλες αυτές τις συμβουλές, δεν μπορείς να ξεφύγεις από το γεγονός ότι τελικά υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές που μπορεί να επηρεάσουν την απόφασή σου, αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων πόρων που αλληλοσυμπληρώνονται. Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να κουράζεσαι να ελέγχεις ένα ακόμη εργαλείο και να αξιολογήσεις τις πληροφορίες που έχεις συγκεντρώσει και να οδηγηθείς σε μια πιο ασφαλή απόφαση για σένα.

Πώς μπορεί το StudyNow να σε βοηθήσει να επιλέξεις το καλύτερο κολλέγιο/ΙΕΚ που ταιριάζει για σένα;
Μέσα από τη σελίδα μας θα δεις προγράμματα σπουδών (Προπτυχιακά/Μεταπτυχιακά/ΙΕΚ) από τα μεγαλύτερα κολλέγια και ΙΕΚ της χώρας, θα μπορείς να συγκρίνεις πληροφορίες και να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.
Με τη χρήση φίλτρων μπορείς να επιλέξεις την πόλη σπουδών, την κατηγορία στην οποία ανήκουν τα προγράμματα που ενδιαφέρεσαι, τη γλώσσα εκπαίδευσης κ.ά. Μπορείς πολύ εύκολα να έρθεις σε επαφή με τα κολλέγια ή ΙΕΚ που σε ενδιαφέρουν είτε συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας που θα βρεις σε κάθε πρόγραμμα, είτε τηλεφωνικά από τα στοιχεία επικοινωνίας του κάθε φορέα εκπαίδευσης.
Ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο για σένα που θέλεις να αναζητήσεις τις καλύτερες σπουδές!

Με πληροφορίες από umultirank.org

Διαβάστε επίσης

Εκπαιδευτικά νέα, Υποτροφίες, νέα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, ΙΕΚ, αγορά εργασίας. Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα τελευταία νέα στο χώρο της εκπαίδευσης.