Προπτυχιακά:
Art & Design

BA in Sketch-Comics-Cartoon

Μοιράσου το
Φορέας Εκπαίδευσης:
AKTO - Art & Design College
ΑΘΗΝΑ
Οκτώβριος 2022, Φεβρουάριος 2023
3 έτη
Bachelor
Πλήρους
Ελληνικά

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Απολυτήριο Λυκείου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, έχει αναπτυχθεί ένα ευρύτατο φάσμα που εκτείνεται από το σκίτσο και την γελοιογραφία, μέχρι το animation και τις τρισδιάστατες ψηφιακές εφαρμογές. Ο σύγχρονος καλλιτέχνης που κινείται σε αυτόν τον ανοιχτό και συνεχώς εξελισσόμενο χώρο, διακρίνεται για τις σχεδιαστικές και αφηγηματικές δεξιότητες του και αναπτύσσει την ευρηματικότητα και την ευελιξία του, τόσο με παραδοσιακές εικαστικές τεχνικές, όσο και με την ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία, προκειμένου να αποκτήσει απεριόριστες δημιουργικές δυνατότητες στην παραγωγή πρωτότυπων εικόνων.

Α’ έτος
Εισάγει τους σπουδαστές στις αρχές και τις τεχνικές που θα τους δώσουν τις βάσεις για να αναπτύξουν τις αναγκαίες δεξιότητες και θα τους οδηγήσουν στη δημιουργία του δικού τους προσωπικού ύφους στα επόμενα έτη. Στη διάρκεια αυτού του έτους θα διδαχθείτε σχεδιαστικά – τεχνικά μαθήματα και μαθήματα Θεωρία Χρώματος, αναπτύσσοντας τις σχεδιαστικές σας ικανότητες και την αίσθηση της συμμετρίας, των όγκων αλλά και της αξίας του σχήματος και του χρώματος. Θα αναπτύξετε μεθόδους και τεχνικές στον σχεδιασμό σκίτσου και θα εξειδικευτείτε περισσότερο σε μορφές σκίτσου όπως το γελοιογραφικό, το αναπαραστατικό, το παιδικό, η καρικατούρα κλπ. Θα διδαχθείτε Ιστορία της Τέχνης, για να μπορέσετε να διευρύνετε το γνωστικό σας πεδίο και να γνωρίσετε τα καλλιτεχνικά ρεύματα και την εξέλιξη των εικαστικών Τεχνών, ενώ παράλληλα το μάθημα της Ιστορίας των Κόμικς θα σας εισαγάγει στο φαινόμενο και στη φύση των κόμικς, καλύπτοντας όλες τις σχολές, τις τάσεις, αλλά και το έργο των μεγάλων δημιουργών, που διαμόρφωσαν την ιδιαίτερη αυτή οπτική λογοτεχνία. Παράλληλα θα εισαχθείτε στις βασικές αρχές και στους κανόνες της εικονογραφημένης αφήγησης, ενώ με το μάθημα της φωτογραφίας θα αποκτήσετε γνώσεις, που θα σας φανούν πολύ χρήσιμες στην ανάπτυξη της φαντασίας και στην αποτύπωση των εικόνων σας.

Β’ έτος
Το δεύτερο έτος σας καλεί να εφαρμόσετε όσα μάθατε στο πρώτο έτος, δίνοντας σας αφορμές και κίνητρα για να δημιουργήσετε πρωτότυπα έργα. Η Δημιουργία χαρακτήρων, με την ανάπτυξη των δικών σας ηρώων, η Εικονογράφηση, με τη σε βάθος ανάλυση και εφαρμογή τεχνικών και η συνέχεια του μαθήματος του κόμικς, με την ανάπτυξη μεθόδων σελιδοποίησης και δόμησης της αφήγησης, είναι μαθήματα που θα σας επιτρέψουν να αναπτύξετε τη δημιουργικότητά σας και, μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις, να βρείτε λύσεις και να εξελίξετε το προσωπικό σας ύφος. Με το μάθημα της Γραφιστικής Κινηματογράφου θα αξιοποιήσετε τις τεχνικές δυνατότητες έκφρασης που προσφέρει η κινούμενη εικόνα, ενώ το μάθημα του Σεναρίου μέσα από ασκήσεις και αφηγηματικές τεχνικές, θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε στην οργάνωση και διατύπωση των ιδεών σας και των δικών σας ιστοριών. Παράλληλα, με την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, θα γνωρίσετε σε βάθος τα σύγχρονα ψηφιακά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας που θα σας φανούν απαραίτητα για την εξέλιξη της δημιουργικότητας σας.

Γ’ έτος
Στο πέμπτο εξάμηνο θα εκπονήσετε μια γραπτή ερευνητική μελέτη (dissertation) έκτασης 10.000 λέξεων πάνω σε ένα θέμα που σχετίζεται με το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών σας. Θα την παρουσιάσετε ενώπιον των καθηγητών σας και των συναδέλφων σας και θα αξιολογηθείτε. Παράλληλα με την εκπόνηση της ερευνητικής εργασίας, θα προετοιμάσετε και ένα δημιουργικό project (subject) ως προετοιμασία της διπλωματικής σας εργασίας, μέσα από workshops που οργανώνονται από την Σχολή. Στο έκτο εξάμηνο θα δουλέψετε και θα παρουσιάστε την διπλωματική σας εργασία σε θέμα της επιλογής σας από το χώρο του Comics και των Cartoons. Θα συνοδευτεί από πλούσιο προσχεδιακό υλικό, που θα δίνει πληροφορίες για την έρευνά σας, θα τεκμηριώνει τη σε βάθος μελέτη της όλης εργασίας, θα εξηγεί τις δημιουργικές σας επιλογές και θα καθοδηγεί τον εξεταστή από τα στάδια της προετοιμασίας έως το ολοκληρωμένο έργο. Με την εργασία σας αυτή αποδεικνύεται ότι είστε έτοιμος επαγγελματίας πανεπιστημιακού επιπέδου. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το πρόγραμμα σπουδών είναι τριετές και οδηγεί σε πτυχίο Bachelor of Arts Honours Degree από το Middlesex University. Για την εισαγωγή στο πρόγραμμα αυτό, ενδέχεται να απαιτείται η παρακολούθηση ενός εντατικού προπαρασκευαστικού προγράμματος εισαγωγής (Intensive Foundation Course).

Επαγγελματική αποκατάσταση
Η αγορά εργασίας για έναν δημιουργό που δραστηριοποιείται στον χώρο του σκίτσου, των κόμικς και των κινουμένων σχεδίων, είναι ανάλογη των πολλαπλών εφαρμογών και χρήσεων των εικόνων που μπορεί να δημιουργήσει στον χώρο των εντύπων και των εκδόσεων ως δημιουργός κόμικς, σκιτσογράφος αλλά και ως εικονογράφος. Παράλληλα, με την αίσθηση της αλληλουχίας των εικόνων και της σκηνοθεσίας που προϋποθέτει η ανάπτυξη της 9ης Τέχνης, μπορεί να εξελιχθεί σε σχεδιαστή story-boards και να σταδιοδρομήσει στη Διαφήμιση, στο χώρο των εταιρειών τηλεοπτικής και κινηματογραφικής παραγωγής, αλλά και να επεκταθεί στον χώρο της κινούμενης εικόνας (animation). 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Για πληροφορίες σχετικά με τα δίδακτρα επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας